Rubbergranulaat: het vervolg…

Opgelucht
De voetbalwereld haalde eind vorig jaar opgelucht adem toen uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM) bleek dat voetballen op kunstgras niet schadelijk is. In de rubberkogels van gemalen autobanden bleek een dusdanig kleine hoeveelheid schadelijke stoffen te zitten, dat een speelverbod niet nodig was. Dus dartelen duizenden kinderen en volwassenen gewoon weer wekelijks over de kunstgrasvelden om hun kunsten te vertonen.

Nieuw onderzoek
Het kunstgrasballetje begon vorig jaar te rollen door een uitzending van het tv-programma Zembla, dat nu een vervolgonderzoek heeft laten uitvoeren. Onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam deden proefjes met zebravisjes en zebravisembryo’s, die werden blootgesteld aan water waarin de korrels hebben gelegen. De embryo’s overleefden de test niet en de visjes vertoonden gedragsverandering. Onderzoeksleider Jacob de Boer adviseert mensen om niet te sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat. „Ik zou het zelf niet doen”, aldus de hoogleraar.

Dus is er bij voetbalouders nieuwe onduidelijkheid en onrust ontstaan. Kunnen zij hun kinderen nu wel of niet veilig laten voetballen op kustgras? Het RIVM blijft bij de conclusie dat het niet schadelijk voor de gezondheid is. „Er is veel rubbergranulaat aan water toegevoegd, dat is vervolgens langdurig intensief geschud. Daardoor zijn er hogere concentraties in het extract, dat niet representatief is voor veldomstandigheden.”

Vertrouwen
De tegenstrijdige uitspraken zorgen voor verwarring bij de voetbalclubs. Iedereen is constant bezig met onderzoeken en op een gegeven moment denk je: Naar wie moet ik luisteren?. Veel clubs, zoals ook IJVV De Zwervers, gaan ervan uit dat het RIVM en de KNVB hun werk goed en zorgvuldig uitvoeren. Wij vertrouwen op hun onderzoek en uitspraken.

KNVB
Ook de KNVB blijft de richtlijnen van het RIVM volgen. „Dat is naar ons idee de enige instantie in Nederland die er op dit gebied toe doet”, aldus woordvoerder Chris van Nijnatten. Dus kan iedereen met een gerust hart komend weekend het kunstgras op? „Als KNVB kunnen wij dat zelf niet beoordelen, maar als het RIVM dat zegt, volgen wij die lijn. Wij kunnen er weinig aan doen dat er nieuwe onrust ontstaat, al blijven wij uiteraard wel alert.”

Standpunt L.M.O.
Wij conformeren ons vooralsnog aan het standpunt van het RIVM en de KNVB. We zijn in overleg met de Gemeente over de huidige situatie. Wij verwachten dat ook de Gemeente Rotterdam snel met een standpunt zal komen waarvan wij u op de hoogte zullen houden.

Het Hoofdbestuur